Найвищі тарифи попри мільйонні інвестиції з міського бюджету у КП «Володимир-Волинськтеплоенерго»

20.11.2021 | Статті

Переглядів: 51

Одним із питань порядку денного засідання громадської ради при виконавчому комітеті Володимир-Волинської міської ради – підвищення тарифів на теплову енергію та їх складова. Заслуховували керівника КП «Володимир-Волинськетеплоенерго» Сергія Кобу.

Сергій Анатолійович розпочав з того, що тарифи не переглядалися з 2018 року. А так як ціна газу виросла в рази, у їх підвищенні виникла крайня необхідність. У подальшому зупинився на тарифах  в розрізі споживачів, наголосивши, що у Володимирі-Волинському один з найнижчих тарифів в Україні. Тільки чомусь забувся додати, що на Волині є три міста – Луцьк, Ковель та Нововолинськ, де тарифи на теплову енергію нижчі володимирських.

У ході обговорення почутого у більшості присутніх виникали питання різнопланового характеру: чи пільгується ОСББ, скільки котелень на твердому паливі, яку суму коштів з міського бюджету витрачено на модернізацію теплового господарства та як це впливає на тарифи.

Максим Клим’юк наголосив пану Кобі, що

Не варто у доповіді спиратися на досвід Європи.  Підприємство теплових мереж у Володимирі-Волинському з десяток років не проводило модернізації і чекати якісних послуг при такій постановці питання не варто. Натомість щороку теплоенерго  отримує з бюджету декілька мільйонів, тому вважає ефективність менеджменту керівника полягає саме у збереженні тарифів. Жителі міста в опалювальний період платять за тепло та гарячу воду двічі: за  рахунки на тепло та за так звану модернізацію з бюджету, який формується з податків та зборів.

А чи є ефект від енергозбереження, яке так стрімко розпочалося у Володимирі-Волинському?

«Можливо мільйонні інвестиції з міського бюджету у теплоенерго потрібно розділити між споживачами тепла, щоб кожний міг отримати свого роду компенсацію та мати змогу заплатити за отримані послуги?», – наголосив Максим Сергійович.

Крім того, до доповідача звучало ряд запитань відносно зберігання та якості дров для твердопаливних котлів, при якій температурі нагріву дровами подається додатково газ для подачі тепла до споживачів  комбінованих котелень, чому тарифи на теплову енергію різняться між споживачами, чи всюди у багатоповерхівках встановлені теплові лічильники  та яка заробітна плата входить в складову тарифу.

На усі запитання пан Коба не був готовий відповісти, тому запевнив, що на сайті підприємства найближчим часом опублікує повну  інформацію по піднятих питаннях. Проте за деякий час жодної відповіді на запитання  присутніх на офіційній  сторінці підприємства так і не було опубліковано. Або немає, що сказати, або надто каверзні питання, висвітлення яких не співпадатимуть з політикою підприємства.  

Довідково про енергозбереження. Місцева влада на чолі з головою Ігорем Пальонкою щоразу наголошує, що  заходи, які впроваджуються спільно з Фондом енергоефективності у 10-ти багатоповерхівках, дають неабиякий результат. Рахунки за тепло майже удвічі нижчі тих, будинки яких ще не утеплені. Наголошував постійно, що у місті розпочався ажіотаж з купівлею квартир саме в будинках, обкладених пінопластом. Проте не все так просто. Як зазначала мешканка Сагайдачного, 3, який перший потрапив під енергоефективні технології по-володимирськи,  

Тепловий лічильник в будинку не опломбований, не сертифікований, встановлений у вільному доступі, голова ОСББ не веде журналу показу лічильника тепла, не відбувається звірка з підприємством теплових мережА енергоефективність будинків замикається на утепленні фасадів, ремонтом даху та заміні вікон і дверей загального користування. Про теплотрасу, її ревізію, заміну або ж утеплення в кошторисах не прописано.

Найлегше підняти тарифи і доводити їх правомірність та ефективність. Чомусь тепловики не вказують в розрахунках вартість квадратного метра житла, а тільки тариф за гігакалорії. І мало хто розбирається у хитромудрих складових тарифів. А думку людей почує влада тоді, коли отримає перші рахунки за тепло. 

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини