Підприємці Володимира-Волинського перекривали дорогу, вимагаючи у влади дозволу працювати

03.11.2020 | Статті

Переглядів: 5

Сьогодні, 3 листопада, підприємці ринку «Підзамче», до яких доєдналися й інші представники бізнесу, перекрили центр, вимагаючи у влади дозволу працювати.

Люди скаржаться на те, що й так отримали чимало збитків від попереднього карантину, деякі й досі не можуть оговтатися, а тепер знову змушені закриватися.

– Як нам жити? Мій чоловік кілька місяців був без роботи через карантин, жили на зберігання, які швидко закінчилися, бо не було джерела доходу. Тільки почало все налагоджуватися, як знову вводять заборони. Чим платити за комунальні послуги? І взагалі, за що жити? – обурюється підприємець Ірина.

– Я виховую дитину сама, підтримки не маю, у минулий карантин ледь зводила кінці з кінцями, якщо перестану працювати зараз, не буде за що хліба купити, – говорить пані Наталія.

– Навесні нам держава виплатила 5 тисяч гривень компенсації. З одного боку, ми мали чим заплатити податки, з іншого, що таке 5 тисяч за два місяці? – каже пані Людмила.

  Ситуація злишається досить напруженою. Люди доведені до відчаю і готові відстоювати свої права. Вони попереджають, якщо їм і надалі заборонятимуть працювати і не дозволять відкрити ринки, вони перекриватимуть дороги. Окрім того, обурені тим, що інші магазини працюють, запускаючи клієнтів, то чому їм не можна торгувати?

 – У чому різниця між супермаркетами, де є велике скупчення людей і ринком, де його немає? – говорять вони. – Навіть більше, за весь час жоден з підприємців не захворів. Ми дотримуємося усіх карантинних вимог, нічого не просимо у держави, і сплачуємо податки, а нам не дають працювати. Навіщо така влада, яка не дбає про своїх людей?

Дехто згадував новообраного міського голову Ігоря Пальонку, який приходив агітувати на ринок, а тепер чомусь не прийшов підтримати своїх виборців. Також не забули й про народного депутата Ігоря Гузя, який обіцяв свою підримку.

– Дорвалися до влади і забули про народ, – обурювалися підприємці.

Начальник Володимир-Волинського відділу поліції Василь МАЙДАНЮК зазначив, що у постанові  Кабміну від 22 липня 2020 року № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» є певні обмеження, які діють у червоній зоні, зокрема вони стосуються  роботи підприємств, установ та організацій, та закладів, які проводять діяльність у сфері обслуговування населення промисловими товарами. Йдеться про  ринки, магазини та інші заклади, які надають ці послуги. У даній постанові також зазначено, що рішення щодо їхньої роботи може прийняти Державна комісія ТЕБ та НС, а також  місцеве самоврядування. Однак місцева влада може лише посилити заходи, у жодному разі не пом’якшити.

  Разом із тим люди обурені, що до виборів жодних обмежень не було. На що очільник поліції відповів, що на комісії ТЕБ було прийнято рішення: дозволити працювати закладам. Однак правоохоронці виступили проти, мотивуючи, що таке  рішення є неправильним та суперечить постанові №641 КМУ. Згодом ними була проведена роз’яснювальна робота серед громадськості, де вони донесли необхідну інформацію щодо порушень підприємцями у «червоній зоні». Було складено ряд протоколів і винесені попередження. Разом із тим Василь Майданюк зауважив, що підприємці можуть працювати дистанційно.

  Секретар Володимир-Волинської міської ради Олег СВІДЕРСЬКИЙ у коментарях виданню розповів, що на 4 листопада запланована позачергова сесія міськради, яка відбудеться у КМЦ,  і на якій буде розглянуто звернення до Державної комісії ТЕБ та НС та голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка щодо послаблення карантинних обмежень у Володимирі-Волинському. Оскільки місцева влада не має таких повноважень, вона лише може посилити карантинні заходи. Як будуть працювати ринки, установи та заклади торгівлі далі, – залежить лише від рішення Державної комісії ТЕБ та НС.

Депутатка Світлана ФЕДОНЮК, коментуючи ситуацію, зазначила, що не всі депутати попередньої каденції згідні з ідеєю ініціативної групи, яка виступила за скликання позачергової сесії, і вважає її недоречною, оскільки Державна комісія ТЕБ та НС не є “унтерофіцерською вдовою, яка сама себе може висікти”, відмінивши рішення, яке суперечитиме постанові КМУ. Тому не розуміє популістських закликів деяких депутатів, які вводять людей в оману. Депутатка з повагою ставиться до підприємців, які наповнюють бюджет міста, і яким потрібно працювати та годувати свої сім’ї. Вона переконана, потрібно шукати інші шляхи вирішення цього питання. Разом із тим додає, що не всі обранці матимуть можливість прийти на сесію, оскільки деякі з них перебувають на самоізоляції, бо є хворими на коронавірус, що підтверджено лабораторно.

Поки прийматиметься рішення, підприємцям доведеться чекати. Це означає, що вони знову втрачатимуть заробіток і думатимуть, чим платити податки та годувати сім’ї. Окрім того, із закриттям інших закладів торгівлі та обслуговування залишаються без роботи наймані працівники, яким також потрібно жити та оплачувати комунальні послуги. За одне лише опалення доведеться заплатити чималу суму, якщо немає субсидії.

Загалом, життя невеличкого містечка, жителі якого й так зводять кінці з кінцями, буде знову паралізованим. Та чи допоможуть адміністративні заходи побороти коронавірус? Разом із тим, гроші, які б мали виділятися на боротьбу з Covid-19, пішли на інші потреби. То як влада бореться із захворюванням? Хоча, ні, днями був створений контакт-центр Міністерства охорони здоров’я для отримання інформації щодо лікування коронавірусу, у якому працюватимуть 150 операторів, яким потрібно платити заробітну плату. А це кошти, які б могли піти на придбання медичного обладнання чи закупілю медикаментів. Окрім того, ніде не сказано, чи мають оператори медичну освіту, щоб давати поради людям щодо ліків? По-друге: хвороба у багатьох протікає по-різному, тому перед тим, як надавати інформацію, потрібно бути впевним, чи не зашкодить вона людині. Це вкотре доводить, що дії влади, спрямовані на боротьбу з COVID-19, викликають сумніви. Та чи довго трепітиме це народ, якого позбавляють шматка хліба?

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини