Термомодернізація будинку по Сагайдачного 3, яку курує перший заступник Ярослав Матвійчук, перевищила заплановану суму на більш, ніж 3 мільйони гривень.

18.06.2021 | Новини, Статті

Переглядів: 7

Вже майже рік у Володимирі-Волинському по вулиці Сагайдачного, 3 в багатоповерхівці  ОСББ «Каштан», проводиться утеплення фасаду. На той час усі місцеві ЗМІ, зокрема публікація У Володимирі-Волинському повністю термомодернізують перше ОСББ за підтримки Фонду енергоефективності  активно приділяли увагу даній темі. Заступник міського голови Ярослав Матвійчук зауважував, що  це перший подібний проєкт у Володимирі-Волинському. Тільки на цей будинок Фонд енергоефективності виділить біля 8 мільйонів гривень. Це 70% від загальної суми проєкту. Ще 30% доведеться доплатити мешканцям ОСББ. Для цього вони беруть так званий «теплий» кредит в банку.

Пройшов майже рік. А роботи й надалі тривають. Здача ремонтних робіт запланована до Дня міста. В даний час  через зауваження технагляду до якості робіт, одну зі стін будинку підрядник ТОВ «СМ-РЕМБУД» переробляє. Бо… обсипалася штукатурка.

Кому ж вигідні теплі кредити? Чому проєкт на даний будинок та інформація щодо  кредиту перебуває під сімома замками? Як наголосила жителька цього будинку Катерина Павлюк, котра з початку робіт забила тривогу, подібні кредити найбільше вигідні деяким представникам влади.

«Розкажу на прикладі ОСББ «Каштан», котре перше у місті взяло у банку «теплий кредит». До створення ОСББ у ЖЕК ми сплачували по 5 гривень 02 копійки за квадратний метр житла. В загальному щомісячна плата за мою квартиру становила 251 гривню. Після створення ОСББ «Каштан», головою якого обрано Олену Лавренюк, у минулому році взято кредит на утеплення будинку за пакетом «Б» (виявляється, що був ще пакет «А» на 4 мільйони дешевший), вартість яких становила 12 мільйонів. Однак  у ході виконання робіт договірна вартість об’єкту спершу зросла до  13, 3 млн., а згодом до 15 мільйонів 184 тисячі 460 гривень. Тобто, виникає запитання: кому або куди попрямує різниця у вартості робіт щонайменше 1,8 млн. грн.?  У 2020 році з міського бюджету  на енергоефективність будинку на вулиці Сагайдачного, 3 виділено 4 млн. 720 тисяч, а у 2021 році – 553,6  тис. грн, які використано ніби на погашення відсотків за кредитом у 10 років.  Відразу ж голова ОСББ підняла тариф за квадратний метр житла до 13 гривень. І в даний час мені нараховується плата в розмірі 651 гривню 31 копійку», – розповідає Катерина Петрівна.

Вік будинку – 39 років. Комунікації зношені, дах потребує ремонту, вікна та двері загального користування потребують заміни. Тому   взимку жильці, котрі не мають автономного опалення, скаржилися на холодні батареї. Проте це в першу чергу питання до КП «Володимир-Волинське теплоенерго». І як вважає Катерина Павлюк, спочатку потрібно було поміняти труби теплотраси, провести їх якісну ізоляцію, щоб не було втрат тепла. Поміняти вікна та двері у під’їздах, на що міський бюджет мав би виділити кошти. А лише після цього вирішувати питання з утепленням та мільйонними кредитами, що лягають на плечі кожного мешканця будинку.

 Коли взяти за розрахунок першопочаткову вартість утеплення 12 млн, з яких 70 % – 8,4 млн. сплачує Фонд енергоефективності, а 30 % – 3,6 млн – ОСББ та врахувати 5, 3 млн. грн, виділених з міського бюджету  для погашення кредиту, є підстави вважати, що підняття тарифу  було недоцільним кроком.

«За підрахунками з врахуванням тарифу 5,02 грн, щомісячна плата за увесь будинок площею 5807,3 кв м становила 29, 1 тис. грн, що складає в рік 349,8 тис. грн. Тобто, за 10 років   за оплату житла надійшло б 3,5 млн. грн., яка повністю покриває  30% за договором утеплення. Якщо провести розрахунки за новими тарифами, за 10 років набігатиме сума в 9 млн. грн. На які цілі підуть ці кошти, – наголошує в розмові пані Катерина.    

 Проєкт робіт по утепленню будинку ніхто мешканцям не надав. Однак  окремим жильцям вдалося таки віднайти певну інформацію по кошторису, де, як вважає Катерина Петрівна, завищені суми на матеріали. При минулорічній ціні квадрату пінопласту в торговій мережі  800 гривень, кошторисом передбачено 1457, 73 грн. Майже удвічі більша. За проектом вікна та двері в будинку підлягають заміні лише у місцях загального користування, на що закладено 1,8 млн.грн.  Однак коли підрахувати вартість вікон, пластикових та металевих дверей за цінами торгової мережі, загальна сума затрат становитиме 340 тисяч гривень.

А куди піде різниця  1,5 млн грн?

Отже загальна сума за двома позиціями (завищена вартість робіт по кошторису та матеріалів) становить 3,3 мільйони. Кому або куди підуть ці кошти? Відповідь на це запитання Катерина Павлюк хоче задати в суді замовнику робіт, голові ОСББ «Каштан» Олені Лавренюк. 

Ще одне запитання до пані Лавренюк стосується заміни вікон та скління балконів окремих квартир за рахунок 30% оплати. Тариф на житлові метри з врахуванням поліпшення умов проживання залишається на рівні решти жителів – 13 грн. Тобто, їм не розроблявся окремий тариф 

Така енергоефективність з її мільйонними оборудками відразу ж кидається в очі. Майже у кожному під’їзді по декілька квартир користується автономним опаленням. Тому, замість того, щоб ліпити пінопласт на фасадах, варто було б запропонувати проєкт по монтажу індивідуального опалення з встановленням газових котлів,  площа обігріву яких становить – 600 м² на кожен під’їзд. Для цього можна використати технічний поверх, тобто горище. Вартість кубу газу 8 грн. на сьогодні нижчий від тарифу на житлову площу у 13 грн.. Більше того, кожен мешканець будинку вирішував би самостійно питання економії.

У пресі з’явилася інформація, що після утеплення будинку суми в платіжках на тепло зменшилися удвічі. Це викликає певний сумнів. Позаяк тепловий лічильник в будинку, за словами Катерини Павлюк, не опломбований, не сертифікований, встановлений у вільному доступі, голова ОСББ не веде журналу показу лічильника тепла, не відбувається звірка з підприємством теплових мереж. Тобто, цьогоріч, зважаючи на грандіозний проєкт енергоефективності за кураторством першого заступника міського голови Ярослава Матвійчука, жителів чекав приємний бонус. А ось що покаже наступний опалювальний сезон, спрогнозувати важко.

Попри гарні запевнення та обіцянки, неодноразово окреслені  терміни здачі, будинок  перебуває в стадії доробок. Обсипається штукатурка, не зроблена навколо будинку відмостка, а плити перекриття з обсипаною штукатуркою у під’їздах просто зашивають бляхою. Під час робіт технології не дотримуються, будівельники керуються лише усними вказівками начальства. Невже про це не відає влада? Невже перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук, котрий проживає поряд, не повинен щоденно цікавитися станом та об’ємом робіт? А можливо подібне нікого вже не цікавить, коли в розхід йдуть мільйони? Коли кредит ОСББ повісило на усіх мешканців, які упродовж 10 років сплачуватимуть багатомільйонні кредити?  

Обсипалась штукатурка… зашили бляхою…
 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини