Автівки з іноземною реєстрацією пропонують легалізовувати на рік

24.03.2016 | Новини

Переглядів: 0

У Парламенті зареєстрували законопроект, що дозволяє їздити на авто з іноземними номерами більше року, пише UA- Reporter.com. Отож, правила тимчасового ввезення іномарок в Україну можуть змінитися уже найближчим часом.

Нагадаємо, днями прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дав доручення голові Мінінфраструкури Андрію Пивоварскому розібратися із машинами з іноземними номерами.

– Треба придумати, як спростити людям переміщення через кордон, щоб вони через п’ять днів не були зобов’язані виїжджати назад, а могли знаходитися на своїх транспортних засобах тут більше часу», – сказав глава уряду.

Це сталося після бунту закарпатських водіїв, які перекрили прикордонний перехід з вимогою продовжити термін перебування авто з іноземною реєстрацією в країні. Розпорядження Яценюка виконали з дивовижною спритністю. У парламенті з’явився законопроект Віктора Балоги, що передбачає внесення змін до статті 380 Митного кодексу.

Варто відзначити, що це далеко не перший варіант документа, що передбачає врегулювання питання тимчасового ввезення.

Як і в попередніх версіях, в офіційно зареєстрованому проекті пропонується збільшити допустимий термін перебування автомобіля на іноземній реєстрації на території України протягом 1 року, при цьому існує можливість продовжити цей термін ще на 60 днів. Власникам таких машин протягом двох місяців потрібно зареєструвати свій транспорт в сервісному центрі МВС, здати іноземні номери на зберігання, а замість них отримати українські. При виїзді процедуру потрібно виконати в зворотному порядку – власник змінює українські номери на іноземні.

В законопроекті прописано, що крім легковиків, протягом року перебувати на території країни без розмитнення зможуть також автобуси і вантажівки масою до 3, 5 т, а також мотоцикли, мопеди, тобто, по суті, весь транспорт, яким активно користуються пересічні громадяни і бізнесмени. Причому, виїхавши хоча б раз на рік за межі України і в’їхавши назад, водій отримує дозвіл ще на рік.

У пояснювальній записці до документа автор аргументує свою ідею тим, що вартість б/у авто після їх оформлення в Україні стає непідйомною для більшості пересічних українців.

За інформацією ВААІД, кількість машин на іноземних номерах зросла в рази (з 250 тис.). У той же час асоціація «Укравтопром» повідомила, що продажі нових авто в 2015 р. становили лише 3, 3 тис. в місяць.

Автоколони, які переїжджають через кордон, на його думку, створюють масу незручностей. По-перше, на прикордонному контролі шикуються черги, по-друге, погіршується міжнародний імідж України, по-третє, погіршується екологічна ситуація на кордоні і в прикордонних населених пунктах (очевидно, повітря псують автомобільні вихлопи).

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини