Крихти з “барського столу” для …переселенців

21.11.2016 | Новини

Переглядів: 0

Ніхто ніколи не міг подумати, що у нашій державі виникне новий прошарок суспільства – внутрішньо переміщені особи, яких вже налічується декілька мільйонів. Люди покидають свої домівки та тікають від війни.  Виявляється, що Україна знаходиться в першій десятці країн світу, де найбільше внутрішньої міграції. Навіть ухвалили відповідний закон, яким гарантували певні приференції для таких людей. А чи ж виконуються вони – питання інше. І доволі болюче.

Є так звані, простою мовою, переселенці і у Володимир-Волинському районі. Облікових, як зазначила заступник начальника районного управління соціального захисту населення – начальник відділу соціальних допомог Наталя Нужина, нараховується 36 сімей (62 особи). Проте не всі вони отримують допомогу від держави. Може хто просто не хоче мати діло із державою, тому тільки 26 сімей оформили право на отримання соціальної допомоги, яка обчислюється аж у …442 гривні (щомісяця).

Для пенсіонерів, інвалідів та дітей до 18 років передбачений подвоєний розмір соціалки – 884 гривні. Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 2 400 гривень.

Проте ці кошти також не так вже й легко отримати. Спершу треба стати на облік та отримати довідку в управлінні соціального захисту населення про взяття на обік як внутрішньо переміщеної особи.

Потім слід завітати до відділення «Ощадбанку» та подати відповідні документи, які потім пересилаються до управлінь праці по місцю реєстрації внутрішньо-переміщеної особи. Після цього потрібно прибути до соціальної установи та написати заяву.

Щодо періоду виплат, Наталія Нужина взяла для прикладу особу працездатного віку, яка ніде не працює. Перші два місяці ця людина отримує 442 гривні, другі два – по 221. Якщо й надалі ніде не працевлаштувалася – виплата припиняється. Якщо ж за цих чотири місяці вдалося віднайти легальну роботу, виплата продовжується. Поновлення виплат відбувається один раз у півроку. Тобто, знову треба йти до банку та подавати документи.

І наостанок, на чому наголосила Наталія Володимирівна. Якщо хтось із внутрішньо переміщених осіб вирішив кудись поїхати, або змінити місце проживання, необхідно про це повідомити управління соціального захисту населення. У такому випадку спеціалістами робиться певна відмітка в єдиній базі даних внутрішньо переміщених осіб.

Ось така справа. Аж не віриться, що при мільярдних та мільйонних декларуваннях високопосадовців, у тому числі урядовців та депутатів, простим смертним кидають, як ту обглодану кістку, допомогу в сумі 442 гривні на місяць. Та цієї суми навіть на хліб не вистачить! А про щось більше годі й мріяти.

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини