Початок кінця сільської медицини?

20.03.2018 | Без категорії

Переглядів: 0

Медична реформа, особливо враховуючи ситуацію, що склалася, доходить до ручки. Починали  її з пілотних проектів, оптимістичних прогнозів щодо доступності медичних послуг кожному жителю   в глухому  селі, взамін цьому плавно підійшли  до банальної ліквідації первинної медичної ланки. А все тому, що децентралізація влади шляхом утворення ОТГ внесла свої корективи, які полягають у наступному: хочу – дам гроші на утимання ФАПів, амбулаторій сімейної медицини, захочу – не дам.

Як зазначає  головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Володимир-Волинського ТМО Катерина Чубок, територіальні громади та районна влада   зі значними потугами  профінансували  лише  піврічне утримання сільських медичних закладів. І то не  в повному об’ємі. Не вистачає, якщо взяти в розрізі громад та сільських рад,  близько 1млн. 200 тис.грн. Зокрема, по району недофінансовано 400 тисяч, по Оваднівській ОТГ – 299 тисяч, по Устилузькій ОТГ – 299 тисяч та по Зимнівській – 181 тис.грн.

Правда, нещодавно район прийняв рішення щодо довиділення на зарплату медичних працівників 199 тисячу, Хобултівська сільська рада – 80 тисяч  та Березовичівська – 115 тисяч гривень.

«Усі об’єднані територіальні громади, Хобултівська та Березовичівська сільські ради обіцяють дофінансувати піврічну потребу в коштах, яких не вистачає для заробітної плати  та утриманя медичних установ », – наголошує пані Чубок. 

Поряд з тим, гірко усвідомлювати, що ініціатива щодо збереження мережі медичних закладів виходить не від голів місцевого самоврядування та депутаського корпусу, а від очільника сімейної медицини району, котрому  доводиться мало не з протягненою рукою стояти в кабінетах влади в очікуванні її змилування у плані фінансування.

Проте, за рівним рахунком,  це не проблема головного лікаря, а місцевого самоврядування, яке зобов’язане створити усі умови для того, щоб кожний житель села та міста мав однаковий доступ до   медичних послуг.  А  на практиці, як виявляється,  дане питання поступово заходить у глухий кут.

Як відомо, брак коштів підштовхує місцеву владу шукати відповідні шляхи виходу із ситуації, яка склалася.   Першопроходцем у цьому плані виступила  Устилузька ОТГ. Зібравши збори колективу Устилузької поліклініки, запропонувала працівникам почергово піти у відпустку без збереження заробітної плати терміном на 2 тижні.

На часі  –  Оваднівська амбулаторія сімейної медицини. А там далі (тобто доля ФАПів) –  як Бог пошле.  

Устилузька влада перед медичними працівниками поставила умову: або йдете у відпустку без збереження заробітної плати, або ставитиметься питання про оптимізацію штатної чисельності. Якщо простіше – скорочення посад. Тому не дивуйтеся, що, коли прийдете на прийом до сімейного лікаря, побачите, як медична сестра   одночасно  митиме підлогу, палитиме у грубці та паралельно ставитиме  вам уколи. Як вам така пропозиція?!

«Це вимушені кроки задля збереження усіх діючих штатних посад», –  коментує Катерина Чубок.  

Але подальших прогнозів щодо збереження мережі медичних закладів в районі Катерина Василівна не дає. Якщо голова громади разом зі своїми депутатами вирішить, що у селі потрібний ФАП, значить фінансування затвердять. Якщо ні – даруйте, шановні селяни, будете змушені їхати до Володимира-Волинського у пошуках лікування.  Ось вам і «доступна» медицина.

Але палка має два кінці. Чого гріха таїти. Не завжди оснащення амбулаторій, ФАПів та   освітній рівень медичних працівників відповідає вимогам часу та   посадам. Подекуди штати не відповідають навантаженням. Але це вже інша тема розмови…

 

 

 

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини