Пора великих обіцянок

18.09.2017 | Новини

Переглядів: 0

Дивна складається ситуація. Чергові президентські та парламентські вибори в Україні мають відбутися у 2019 році. Хоча суспільство не дуже високо, м’яко кажучи, оцінює творчі доробки діючої влади, більшість політичних сил боїться розхитувати ситуацію в країні. Але риторика влади і опозиції вже обирає виразно передвиборчий характер. І куди ця крива виведе нікому не відомо.
«Друге пришестя» Михайла Саакашвілі до Україні призвело до потужного інформаційного вибуху. До Києва він ще не добрався, але галасу наробив багато. Майже усі українські політики, олігархи та не згідні з ним громадські діячі в один момент стали «баригами», тобто, культурно кажучи, спекулянтами. Відповідно, у колі чесних підприємців, окрім самого Міхо, залишилися Юлія Тимошенко, Валентин Наливайченко, Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Мустафа Наєм та їх найближче оточення.
Хоча три роки тому усі ці добродії гуртувалися по один бік барикад Майдану, зараз вони не планують об’єднуватися. Кажуть, що борються проти свавілля влади. За все добре і проти усього поганого. Простим українцям залишається лише побажати їм успіху у цій віковічній боротьбі.
Влада теж бажає українцям лише добра. На горизонті замайоріли нові амбіційні плани. «Ми будемо розширювати нашу співпрацю з Євросоюзом. Я вірю в те, що ми можемо увійти в Шенгенський союз. Я вірю в те, що ми можемо увійти в Митний європейський союз. Я вірю в те, що ми можемо увійти в Єдиний енергетичний союз. Вірю, що Україна буде членом єдиного авіаційного простору ЄС», – заявив Президент Петро Порошенко на зустрічі з представниками бізнесу.
Тим часом, кріпне віра у різні речі і серед широких верств нашого суспільства. Зокрема, «зросла кількість людей, які не вірять, що корупція в цілому може бути покарана. Якщо в 2013 році 80% українців вважали, що уряд не може перемогти корупцію, то на сьогодні цей показник 86%», – говорить виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин.
Вірити треба і в краще майбутнє. Сьогодні, згідно з офіційними даними Державної служби статистики, середня заробітна плата в Україні становить 223 євро до сплати податків. В ЄС цей показник найнижче в Болгарії – 510 євро. Але до ЄС нам ще далеко. Спочатку Варто наздогнати Молдову (245), Білорусь (345) та Росію (547). Є за що боротися!
Звичайно, Уряд про наші проблеми знає. Міністерство фінансів, вустами свого керманича Олександра Данилюка, обіцяє чергові покращення вже наступного року. На 16% планується збільшити фінансування медицини, на 20% – освіти. Підвищити зарплати вчителям на 25%. Ріст ВВП прогнозується у 3%, інфляція – жалюгідні 7%. Як бачимо, усі показники зростають. Тому нас не має турбувати і прогнозоване у проекті державного бюджету зростання середньорічного курсу долара США до 29,3 гривень.
«На десерт» Уряд сподівається отримати два чергові транші МВФ ще до кінця цього року. У самому Фонді цю інформацію поки що, правда, не підтверджують.
Лише Саакашвілі з прибічниками заперечує очевидні успіхи влади. 19 вересня він обіцяє прибути в Київ та дати бій усім «баригам». Президент, правда, в цей день перебуватиме з візитом в США, де братиме участь в роботі чергової Генеральної асамблеї ООН. Як бачимо, на Волинь обидва наші герої їхати поки не планують.

 

 

 

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини