Верховна Рада із схвалення Зеленського зробила крок до скасування безвізу та співпраці з МВФ

17.09.2020 | Новини

Переглядів: 0

Голосування щодо САП: Верховна Рада із схвалення Зеленського зробила крок до скасування безвізу та співпраці з МВФ. Повідомляє Центр протидії корупції.

Сьогодні 17 вересня Верховна Рада з третьої спроби проголосувала за своїх представників в конкурсну комісію з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Депутати 239 голосами проголосували за кандидатів, запропонованих Слугами народу, ОПЗЖ, Довірою та За майбутнє: усі вони не відповідають закону.

Перед голосування і в попередні рази, і цього разу свої застереження висловив посол ЄС, нагадавши про те, що доброчесна комісія для обрання керівника САП є умовою безвізу та макрофінансової допомоги ЄС на суму 1.5 млрд євро. Його підтримали посли Великої сімки. Своє занепокоєння висловили ряд впливових європейських депутатів. Також таке голосування заморожує співпрацю з Міжнародним валютним Фондом, зокрема, наступний транш в розмірі 1.6 млрд доларів.

Все це не стало аргументом для Верховної Ради та монобільшості. Фракцію Слуг Народу в цьому підтримали депутати від очевидно проросійських та проолігархічних ОПЗЖ та  “За майбутнє” .

В обраних Радою кандидатів немає досвіду в антикорупційній сфері, а також вони не мають бездоганної ділової репутації, високих професійних та моральних якостей, суспільного авторитету. 5 з 7 кандидатів раніше були вже провалені під час голосування парламентом. Тим не менше фракція Слуга Народу подала вже провалених раніше людей повторно. Для того, щоб знайти достатньо голосів, до списку додали 2 кандидатів від групи “За майбутнє”, яка підконтрольна олігарху Ігорю Коломойському. 

“Те що фракція Зеленського попри численні застереження міжнародних партнерів делегувала тих же осіб, що не відповідають закону, втретє, свідчить, що такий сценарій був реалізований з подачі Офісу Президента. Отже, Зеленський свідомо штовхає країну на співпрацю з проросійськми силами та розірвання стосунків із Заходом. Сьогоднішнє рішення парламенту створило в Раді нову проросійську коаліцію”, – коментує голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

Варто зазначити, серед тих, хто віддав голоси за даних кандидатів є нардеп Ігор Гузь, який станнім часом більше уваги приділяє місцевим виборам, активно просуваючи своїх кандидатів. Та як бачимо, встигає натискати кнопки за кандидатів, яким за словами німецького євродепутата, члена комітету із закордонних справ Міхаеля Галера, “не вистачає доброчесності та антикорупційного досвіду”. Залишається запитання: за що люди вийшли на Майдан, якщо сьогодні народні обранці плюють на цінності заради яких інші були готові померти? Навіть більше, прикриваючись паріотичними лозунгами, намагаються й далі замилювати очі українцям, сподіваючись на те, що вони нічого не помічають. Та от тільки так це?


 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини