Користувався, не користувався – плати! Або як у Володимирі вводяться нові платежі за комунальні послуги

06.10.2022 | Статті

Переглядів: 1098

Вже більше двох років як запрацював Закон України «Про житлово-комунальні послуги» (з періодичними змінами та доповненнями), яким вводиться плата за абонентське обслуговування – платіж, який споживач сплачує комунальній установі за індивідуальним договором про надання комунальних послуг або за тим же договором про обслуговування внутрішньо будинкових систем. 

Чомусь упродовж цього часу комунальні установи Володимира, окрім як підняття тарифів, про цей платіж забули, або ж просто не загострювали на ньому уваги. Або просто їх усе влаштовувало. І тільки нещодавно, в час, коли в державі введено воєнний стан, діє мораторій на підняття деяких тарифів, комунальні установи пригадали про абонентську плату. І дружно розпочали її розрахунок, пояснюючи, що до цього часу ця плата входила в тариф. Однак змовчали, що абонентську плату потрібно обов’язково вносити навіть тоді, коли ви не користувалися послугами комунальної установи.  

Про наміри щодо введення абонентської плати можна ознайомитися на офіційній сторінці Володимирської міської ради або ж на сторінках комунальних підприємств, з чого видання й почерпнуло інформацію.

З 1 серпня 2022 року плату за абонентське обслуговування централізованого водопостачання та централізованого водовідведення за індивідуальними договорами ввело управління водопровідно-каналізаційного господарства. Вона є диференційованою та залежить від наявності вузла комерційного обліку. Тобто, для населення у багатоквартирних будинках, у яких встановлений вузол комерційного обліку, становить 19,18 грн. з ПДВ, а у тих, де відсутній – 12,94грн. з ПДВ. Така ж плата введена для населення приватного сектору.

До абонентської плати входить:  відшкодування певних витрат, пов’язаних з обслуговуванням споживачів, а також із заміною вузлів комерційного (загально будинкового) лічильника води, робота контролерів, а саме укладення договорів, здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами при наявності загально будинкового приладу обліку/комерційного обліку, нарахування та стягненні плати за комунальні послуги, з обслуговуванням та заміною вузлів комерційного (загально будинкового) лічильника води (у разі їх наявності у будівлі споживача), виконанням інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами.  

Декілька днів тому, на офіційній сторінці Володимирської міської ради, оприлюднено інформацію про намір введення плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для послуги з поводження з побутовими відходами за індивідуальними договорами, які надаються КП «Полігон»

До абонентської плати входять наступні витрати:

  1. укладання договору про надання комунальної послуги;
  2. здійснення розподілу з нарахуванням;
  3. стягнення плати за спожиті комунальні послуги;
  4. здійснення інформаційної та роз’яснювальної діяльності серед споживачів;
  5. виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням абонентів.

Плата за абонентське обслуговування станом на 1 листопада 2022 року встановлена на рівні 5,0 гривні.  

Заходи, до яких вдалися комунальні підприємства Володимира під час війни, є, так би мовити, вимушеним кроком та на виконання вимог законодавства. Але не варто забувати, що у квітні

«з метою забезпечення стабільної роботи комунальних підприємств в умовах воєнного стану… вирішено виділити управлінню інфраструктури виконавчого комітету міської ради кошти з резервного фонду місцевого бюджету в сумі 308 647 гривень на придбання паливно-мастильних матеріалів для комунальних підприємств громади».

Крім того, на одній з минулих сесій «з метою якісного та в повному обсязі надання комунальних послуг комунальними підприємствами Володимирської міської територіальної громади, для недопущення додаткового фінансово-економічного та соціально-політичного напруження серед споживачів, забезпечення платоспроможності та стабільної діяльності комунальних підприємств, які надають комунальні послуги на території громади, особливо в умовах воєнного стану» прийнято Програму відшкодування різниці в тарифах на комунальні послуги комунальним підприємствам Володимирської міської ради на 2022-2023 роки.

 Ресурсне забезпечення програми передбачає наступне фінансування з міського бюджету:

  1. Управлінню Водопровідно-каналізаційного господарства: на відшкодування різниці в тарифах на послугу з централізованого водопостачання упродовж 2022 року – 1 мільйон 686,7 тисяч гривень; на відшкодування різниці в тарифах на послугу з централізованого водовідведення – 1 мільйон 365,6 тисяч гривень.
  2. КП «Полігон» – відшкодування різниці в тарифах на послугу з поводження з побутовими відходами на  2023 рік – 2 мільйони  469,9 тисяч гривень.
  3. КП «Володимир-Волинськтеплоенерго» – відшкодування різниці в тарифах на послугу з постачання теплової енергії та постачання гарячої води на 2023 рік заплановано 2 мільйони 212,1 тисяча гривень.

Всього для «недопущення додаткового фінансово-економічного та соціально-політичного напруження серед споживачів» з міського бюджету на 2022 рік заплановано 3 мільйони 052,3 тисячі гривень, на 2023 рік – 13 мільйонів 261, 9 тисяча гривень. То про які абонплати можна на даний час вести розмову?  

Пам’ятаєте, яке було обурення населення, коли було введено окремо плату за транспортування газу? Користувався – не користувався – плати! Міська влада на скарги жителів Володимира розводила руками, посилаючись на те, що вона не має впливу на приватну структуру. А на комунальну сферу нею ж створену також немає? Чи коли вдається здерти з людей останню, Пальонка з підручною владою на це закриває очі?

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини