Досягненнями гімназистів скористалися володимирські чиновники

30.01.2020 | Новини

Переглядів: 18

   Гімназія імені Цинкаловського є однією з найкращих шкіл не тільки Волині, а й України. Про це свідчать результати численних рейтингів.

  Так, у 2017 році вона потрапила до рейтингу з найліпшими показниками за результатами ЗНО області, а також отримала 15 сучасних комп’ютерів від Міністерства освіти і науки за участь у Всеукраїнському проєкті мовних таборів GoCamps.  У 2018 наукові праці її учнів визнано одними з кращих на Волині. Цього ж року навчальний заклад увійшов до списку «100 українських шкіл». У 2020 гімназію визнано лідером серед міських закладів освіти Володимира-Волинського. За здобутками та перемогами криється наполеглива й титанічна праця вчителів та учнів.

  Окрім того, це єдина у місті школа, яка завдяки участі у міжнародних проєктах співпрацює із закордонними партнерами США, Німеччини та Польщі.  

  У 2015 році між нею та німецькою гімназією Клари Вік було підписано угоду. Так розпочався обмін досвідом між освітніми закладами двох міст.

– У 2015 році вперше десятеро наших дітей з викладачами відвідало Цвікау, де проживали у німецьких сім’ях. Усі витрати на поїздку взяли на себе батьки, міська влада допомогла з оформленням віз, а  організувати поїздку допоміг меценат із Німеччини – Карл-Ернст Мюллер. – розповідає директор гімназії Олександр РОМАНЮК. –Наступного року німецькі діти завітали до нашого міста. Закордонних гостей приймали тепер уже наші родини, які доклали максимум зусиль задля того, аби їм сподобалося перебування у чужій країні. У подальшому ми домовилися про щорічні візити один до одного з метою обміну досвідом. Однак вже у 2018 році місцева влада вирішила, що у Цвікау поїдуть діти з інших шкіл. Чесно кажучи, ми були здивовані цим рішенням, та й результату поїздки не побачили. Разом з тим, не було пропозицій від влади щодо організації поселення німецьких партнерів, яких приймали у своїх сім’ях гімназисти. Цього року запланована поїздка наших дітей восени до Цвікау. Та нещодавно дізналися, що владці хочуть відправити інших учнів. Якщо це так, не зовсім зрозуміло, чому не повідомляють нас?  Адже угода щодо співпраці підписана між нашим навчальним закладом та німецьким. Ми не проти того аби юні володимирчани мали можливість набратися досвіду у сусідів, але, як на мене, спершу потрібно поцікавитися нашою думкою. Адже завдяки нам ці візити стали можливими. І може варто іншим школам взяти участь у подібних проєктах , і на нашому прикладі підписати угоду з освітніми закладами інших країн.  

-Варто додати, з 2010 року у гімназії, окрім поглибленої англійської,  введено вивчення інших мов. Зокрема німецької, французької, російської,іспанської факультативно- польської, – додає вчителька іноземної мови Надія ГУБАЛЬ. – Коли розпочалася співпраця з німецькими партнерами, вони подарували нам чимало книг з вивченню мови, що лише покращило знання учнів. Під час візитів до наших колег побачили, що у них на досить високому рівні стоїть музика. Тому в одну з поїздок поїхали діти, які займаються у нашій музичній школі, і зуміли вразити їх.

Нещодавно делегація Володимира-Волинського у рамках робочого візиту побувала у німецькому місті Цвікау. Серед її представників  – начальник відділу культури і туризму виконавчого комітету міськради Роман Віслобоков, головний спеціаліст відділу проектної діяльності та міжнародного співробітництва Ірина Загайчук, депутат Сергій Радкевичта завідувач фізотерапевтичним відділенням ТМО Олександр Васильчук та депутати міськради. Загалом до складу делегації увійшло восьмеро осіб. Про це йдеться на сайті міськради.

«З німецькою стороною було домовлено про те, що продовжиться співпраця між навчальними закладами міст-партнерів, підняли й тему організації спільного концерту учнів музичних шкіл. Говорили і про співпрацю в сфері туризму. Українська сторона, зокрема, висловила пропозицію розширити маршрут з Німеччини до Львова, включивши у нього Володимир-Волинський», – повідомляє сайт.

   З написаного напрошується питання: а хто з вищевказаних осіб має відношення до освіти, що вони обговорюють подальшу співпрацю між навчальними закладами міст-партнерів?  І чому не запросили представника гімназії – навчального закладу, який взяв участь у проєкті та підписав угоду з німецькими партнерами-освітянами? Виходить так, що вчителів та батьків, які доклали максимум зусиль задля того, аби налагодити стосунки з німецькими сусідами, посунули в бік, не поцікавившись їхньою думкою та планами? І хто або що заважає іншим навчальним закладам Володимира-Волинського, як проце говорить Олександр Романюк, взяти участь у подібних проєктах та отримати можливість потоваришувати з освітніми закладами інших країн? Адже дітям, які навчаються у них, теж було б цікаво побувати за кордоном і побачити чим живуть їхні однолітки, а вчителям – обмінятися досвідом з колегами.

  Ще момент: говорили про сферу туризму. Скільки про неї можна говорити? Скільки можна проїжджати державні кошти, коли в місті нічого у цьому напрямку не змінюється? Містяни вже чули про туристичний маршрут, до якого включили Володимир-Волинський. Але чомусь ніхто не бачить туристів з Німеччини. Скільки можна товкти воду у ступі, витрачаючи людські гроші, і нічого не отримуючи взамін? Здається, що після усіх поїздок за кордон, а їх було з десяток, громада повинна запитати, чим же там володимирські чиновники за її гроші поробляють?

Вони активно брали участь у Днях демократії та толерантності у німецькому Цвікау, міжнародних рицарських турнірах у польському Хрубешуві, у міжнародному Східному економічному форумі місцевого самоврядування,  шукали партнерів для медичної співпраці у Білорусі (тільки чомусь головного лікаря ТМО О.Клачука  у складі делегації не було), вивчали питання організації системи професійної освіти в Хрубешуві (у складі делегації також не було жодного, хто причетний до професійної освіти). А декілька  депутатів, серед яких голова бюджетної комісії Сергій Коба, обмінювалися досвідом у сфері ЖКГ та вивчали особливості бюджетного процесу міста Цвікау та Хрубешува. Окрім цього посадовці з декількома депутатами  брали участь у днях міст-партнерів,  ярмарках у м. Цвікау,  у підсумкових конференціях реалізації проєкту «від видінь дло сучасного керування під регіоном «Готанія» в Хрубешуві, зустрічалися з бурмістрами та війтами,   вирішували питання щодо реалізації спільних проектів в рамках «Польща – Білорусь-Україна» та інших заходах.

Основними вояжерами виступають мало не одні ж і ті ж посадові особи.   За п”ять років  закордонних  поїздок з бюджету міста використано майже 118 тисяч гривень.

Ось тільки виникає питання: що дали місту регулярні поїздки чиновників? Чи у нас туризм розцвів, чи рицарські турніри організовуються, а чи може  інвестиції до міста рікою потекли, запозичили  німецький досвід у житлово-комунальній сфері ?

  Позитивним і результативним кроком у цій поїздці можна назвати медичну сферу.

«Олександр Васильчук повідомив, що в Цвікау готові надати нашому місту допомогу у придбанні якісної апаратури для лікарні, а також планують відрядити делегацію медиків для вивчення ситуації та обміну досвідом. Також для володимир-волинської громади німецький меценат Карл-Ернст Мюлер передав багатофункціональний операційний стіл, який використовуватимуть у хірургії, акушерстві й гінекології, урології, нейрохірургії, травматології», – повідомляється на сайті.

  Окрім операційного стола, про який написала німецька преса, українській стороні були передані велосипед, персональні комп’ютери, телевізор, канцтовари та ін. Куди їх розподілять – дасться знати.

  Наприкінці хотілося б зауважити: чомусь так склалося, що влада любить присвоювати собі чужі здобутки, переступивши через тих, хто працював над ними? Так і в ситуації з гімназією Цинкаловського. Ніхто не проти, щоб інші діти мали можливість заявити про себе та місто своїми талантами за кордоном. Про це говорять і самі вчителі гімназії, але варто пам’ятати, що у першу чергу таке право мають учні цього закладу, який підписав угоду з німецькою стороною, і самотужки торував цей шлях. Може варто запитати їхню думку?

P.S. Цей матеріал видання спонукала написати інформація про нещодавній візит делегації з Володимира у місто Цвікау, де вона перебувала з робочим візитом, зокрема про співпрацю освітніх закладів. “Володимирмедіа” не раз писало про успіхи гімназії і про її угоду з німецькимим навчальним закладом “У Цвікау все цікаве“. Зокрема йшлося про те, що саме гімназії Цинкаловського завдяки участі у міжнародних проєктах вдалося підписати угоду з гімназією Клари Вік, в результаті чого, ось уже п’ять років поспіль учні та вчителі як України так і Німеччини стали партнерами, і мають змогу обмінюватися досвідом. Однак у світі останніх подій намалювалася зовсім інша картина: виграли проєкт одні, користуватися будуть інші. Видання звернулося за коментарем до директора гімназії Цинкаловського Олександра Романюка, котрий поділився успіхами та здобутками їхнього навчального закладу, а також розповів про співпрацю із закордонними парнерами. З офіційних джерел “ВолодимирМедіа” дізналося більш детально про поїздки чиновників Володимира, і висвітлило їх у матеріалі.

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини