Різниця між Володимиром-Волинським та Нововолинськом у виділенні коштів на боротьбу з короновірусом

25.03.2020 | Новини

Переглядів: 1

Про те як влада Володимира-Волинського та Нововолинська подбала про безпеку своїх жителів у період боротьби з коронавірусною смертоносною інфекцією, красномовно свідчать факти, підкріплені цифрами.

Досить дивним є те, що питання  видатків для проведення заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території Володимира-Волинського гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом,  вирішувалося на засіданні виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради групою осіб з числа членів виконкому, а не депутатами. Засідали три рази, внаслідок чого із запланованих на 2020 рік із 2 310 000 гривень резервного фонду виділено 1 545 721.

А тепер більш докладніше. Упродовж лютого–березня на медицину міста (а саме на придбання медикаментів та виробів медичного призначення, дезінфікуючих засобів, засобів індивідуального захисту, експрес-тестів та двох апаратів штучної вентиляції легень через відділ з питань охорони здоров’я виділено 1 209 424 гривень. Решта коштів розподілена між відділами та управліннями на засоби індивідуального захисту, захисного спорядження та послуги по обробці дезінфікуючими засобами міського транспорту. А саме, на потреби виконкому – 6 057 ; управління освіти –  18 6135;   управління соціального захисту –  17 716; відділу культури і туризму – 23 682 ; управління житлово-комунального господарства і будівництва 102 707 гривень.

На позачерговій сесії Володимир-Волинської міської, яка відбулася 18 березня, депутати замість того, щоб перекроювати бюджет для потреб лікарні, лише затвердили  рішення виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради від 17.03.2020 р. №63 «Про заходи щодо запобігання на території міста Володимира-Волинського інфекції, спричиненої коронавірусом COVID-19» (Про затвердження плану заходів із протидії поширенню захворювань, спричинених коронавірусом). У якому немає жодного слова про додаткове фінансування медичної установи на придбання медичного обладнання, на зарплати медикам, придбання спеціальних захисних засобів для убезпечення людей від інфекційної недуги.

На противагу цій невиправданій безвідповідальності  влади Володимира-Волинського на чолі з міським головою Петром Саганюком, яка, хотілося б вірити, не до кінця усвідомила усієї важливості смертоносної проблеми світового масштабу, 23 березня на сесії Нововолинської міської ради депутати внесли зміни до головного кошторису міста на 2020 рік, перерозподіливши капітальні і поточні видатки міського бюджету в сумі 6 мільйонів 700 тисяч гривень на зарплату лікарям та на фінансування заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції та на забезпечення лікування цієї хвороби.

Збільшено бюджетні призначення по загальному фонду для центральної міської лікарні в сумі 5,5 мільйонів, з яких 3 мільйони гривень планується скерувати на заробітну плату лікарям та 2 мільйони 500 тисяч гривень на закупівлю медикаментів, дезінфікуючих засобів, необхідних для профілактики і недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції. Центру первинної медико-санітарної допомоги виділено 50 тисяч гривень, 200 тисяч гривень – для виробничого управління комунального господарства та 100 тисяч – для придбання дезінфікуючих засобів житлово-комунальному об’єднанню, у тому числі ОСББ. Також передбачається збільшення загального обсягу резервного фонду міського бюджету на 600 тисяч гривень.

На заходи по запобіганню поширення та забезпечення лікування коронавірусної інфекції COVID-19 обласному бюджету спрямовуються кошти в сумі 200 тисяч гривень.

50 тисяч гривень направлено державному бюджету для відділення поліції на придбання паливо-мастильних матеріалів та засобів захисту.

Крім цього, депутати зменшили видатки загального фонду в сумі 2 мільйонів гривень, які передбачалися на поточний ремонт доріг, та видатки спеціального фонду бюджету розвитку в сумі 4 мільйони 700 тисяч гривень, які планувалися на капітальний ремонт доріг та освітніх установ.

На боротьбу з коронавірусом нововолинській владі вдалося залучити 960 тисяч гривень спонсорських коштів. Ще 2,5 мільйони є у резервному фонді, які також за потреби планують використати на ці ж цілі.

Таким чином, Нововолинськ має майже 11 мільйонів, які при необхідності будуть витрачати на заходи, пов’язані із поширенням COVID-19.

У Володимирі-Волинському на боротьбу з коронавірусом виділено  1 мільйон 545 тисяч 721 гривень з резервного фонду, на якому 764 тисячі й досі перебуває на залишку. Це майже на 10 мільйонів менше, ніж у Нововолинську.

Якщо нововолинським депутатам вистачило духу та політичної волі перерозподілити частину видатків на ремонти доріг та освітянських установ і спрямувати на потреби лікарні, у Володимирі на подібні видатки міським головою накладене табу. 

І коли пройтися по капітальних видатках міського бюджету Володимира-Волинського (“Про міський бюджет на 2020 рік”), можна віднайти неабиякий резерв для перерозподілу. Бо під час боротьби зі смертельною недугою купувати комп’ютерну техніку для бухгалтерів, газонокосарки, облаштовувати спортивні майданчики, виготовляти ПКД для водоканалу за 1 мільйон 200 тисяч та вкладати доріжки у парку «Слов’янський за майже 5 мільйонів гривень, вказує на недолугість влади міста. Влади, яка на перший погляд й досі не зрозуміла, що місто перебуває у зоні ризику через масове повернення заробітчан з країн Європи, де смертельний вірус щодня забирає тисячі життів.

Коментарі тут зайві. Якщо можна комусь замилити очі гарними промовами, обіцянками та челенджами, то мова цифр говорить сама за себе. Та чи потрібні доріжки і лавочки у парках, коли наразі стоїть питання про здоров’я та життя володимирчан? Нововолинськ це розуміє, тому й зменшив видатки на ці потреби.

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини