До екстреної медицини, яка першою рятує хворих, владі Володимира необхідно повернутися обличчям

12.06.2023 | Статті

Переглядів: 669

Їх робота була є? і буде  нелегкою,  потрібною і вдячною.  Їхня зброя – професійність, самовідданість та милосердя. Цього достатньо, щоби врятувати життя, позбавити людину страждань, або хоча б полегшити їх, подарувати надію. Це лікарі, фельдшери екстреної медицини, диспетчери, водії карет «швидкої». 

 Хто ці люди по той бік відомого номеру «103»?  Саме їм сьогодні присвячено матеріал. Про будні, умови праці та проблеми, які щоденно долає колектив Володимирського відділення Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медичних катастроф, в структуру якого входить три пункти: Устилуг, Турійськ та Локачі.

Цьогоріч виповнюється 10 років після реформування даної служби. І була надія побачити прекрасне приміщення з відповідним ремонтом, надійне оснащення та принаймні найпростіші умови для невеличкого відпочинку між викликами.  Натомість…. Приміщення орендоване у КП «Володимирський центр первинної медичної допомоги», з якого планується подальше виселення служби. Ремонт – за власні та спонсорські кошти. Меблі – ще радянського зразка. Відсутність нормальних умов для відпочинку. Радіють, що хоча б поставили бойлер для нагріву води, тому мають віднедавна гарячу воду. Автопарк – стоїть просто неба на території ТМО. Єдиний плюс – це відносно нові карети, укомплектовані сучасним медичним начинням.

Як зазначив в розмові завідуючий відділенням, лікар швидкої допомоги за фахом Микола Бранчук, подальше переселення планується у приміщення колишньої станції переливання крові, яка, завдячуючи «мудрим» народним депутатам та місцевій владі зазнала занепаду. Однак проблема в іншому: хто ж робитиме там ремонт, хто купуватиме меблі для облаштування кабінетів та за чий кошт це все має відбутися? Поки що питання відкрите….

Володимирське відділення екстреної медичної допомоги нараховує 6 бригад, три з яких чергують у місті. Решта – у підрозділах. У цих бригадах працює 31 фельдшер, з яких 17 жінок,  14 – чоловіків та  27  водіїв. 

Виклики обслуговує 8 практично нових автомобілів, чотири яких у Володимирі, решта – на пунктах. Як наголосив у розмові Микола Віталійович, автотранспортом екстреної медичної допомоги укомплектовані повністю. Днями по новій сучасній кареті отримав Турійський та Локачинський пункти. Відділення достатньо забезпечене медикаментами, паливом для автомобілів та форменим одягом. Не скаржаться працівники на зарплату.  

Упродовж травня бригадам фельдшерів довелося обслужити 925 викликів,  90%  з яких – скарги на серцеві напади. Бували випадки, що карети швидкої невідкладно доправляли пацієнтів до Луцька, а то й до Львова. Це вказує на оперативність, професіоналізм  та уміння зорієнтуватися в ситуації.  

Війна по своєму наклала відбиток на роботу персоналу.  Їх колега -фельдшер пішов на фронт, аби рятувати життя своїх однополчан. Два одноденні заробітки були перераховані на потреби ЗСУ. Разом із колегами  долучилися до збору  коштів  на придбання чотирьох позашляховиків, які відправлено на передову. 

Тільки проблеми колективу   владу Володимирської та Устилузької громади   не хвилюють. Власними коштами виконують внутрішні ремонтні роботи, скидаються на енергозберігаючі вікна, шукають спонсорів на більш дорого вартісні ремонти, нещодавно власними силами та коштами відремонтували вхідні сходи. Натомість у Берестечку   за кошти бюджету  територіальної громади проведено реконструкцію пункту екстреної медичної допомоги, на відкриття якого прибув сам голова Волинської обласної ради.

Не злукавимо, коли впевнено зазначимо, що у Володимирі у відділення екстреної допомоги не ступила жодного разу нога міського голови Ігоря Пальонки. Не та локація для оптимістичних світлин.  В Устилузі міський голова Віктор Поліщук також розводить руками, бо не знає, де той пункт облаштувати. Нинішнє приміщення не витримує критики. Держава гарантує виплати на заробітну плату, медикаменти, оснащення, формений одяг та паливо. Решта – питання місцевої влади. І хоча співрозмовники ні на що не скаржилися, однак з побаченого можна зробити висновок: наступив час, коли  екстрену медицину на місцях  потрібно негайно рятувати.  

Звісно, критики влади у бік видання не оминути. Мовляв, забезпечення екстреної медицини – справа держави. Проте як пояснити мільйонні вкидання з міського бюджету Володимира на ремонти кабінетів поліції, на потреби СБУ та прокуратури під виглядом субвенції державному бюджету? 

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини