Як будівельна фірма, наближена до Ігоря Гузя, «розбудовує» Володимирщину, освоюючи кошти підконтрольних нардепу громад.

03.07.2021 | Статті

Переглядів: 165

Будівництво – досить-таки прибуткова галузь, де крутяться мільйони не лише приватних структур, а й кошти державного та місцевих бюджетів. Особливо коли усі тендера та закупівлі у бюджетній сфері йдуть через Prozorro. Саме на цій платформі можна побачити не лише усіх замовників, а й корупційні схеми наближених до впливових людей учасників.

Досить активно на Володимирщині розвернула свою діяльність приватна будівельна фірма «Волиньекобуд», яку пов’язують з народним депутатом Ігорем Гузем та його помічником Андрієм Бокочем. Зареєстроване товариство у 2017 році на батьківщині нардепа у селі Смідин Старовижівського району, де керівником на той час призначено 28-річного Михайла Шипелика. Кажуть, ніби кума пана Бокоча.

 У минулорічному  інтерв’ю «БУГ» Михайло Щипелик зазначив, що його «гасло останні чотири роки – «Відбудувати область» у прямому та переносному значенні». А чому б не будувати, коли Департамент інфраструктури Волинської обласної держадміністрації, «найжирніші» об’єкти розподіляє між декількома підрядниками, серед яких  ТзОВ «Волиньекобуд». Тільки за минулий рік Департамент заплатив товариству понад 48 мільйонів гривень.

Поряд з тим ТзОВ «Волиньекобуд» є стороною судових процесів у якості відповідача. У 2021 році, Луцький ЖБК «Супернова», виграв суди щодо стягнення з ТзОВ «Волиньекобуд»  майже 220 тисяч гривень авансових платежів. У 2019 році, будівельна компанія «Інвестор», через суд стягнула з ТзОВ «Волиньекобуд» більш як 150 тисяч гривень. Усі ці дані містяться у відкритому доступі (ТОВ “ВОЛИНЬЕКОБУД” – 41255327 – Опендатабот (opendatabot.ua))

Як стало відомо з відкритих джерел  ТзОВ «Волиньекобуд» став учасником у 215 закупівлях., Переможцем у 112 закупівлях на суму 262.80 млн грн. Підписано 98 договорів на суму 226.66 млн грн (dozorro.org bi.prozorro.org)

Досить активну будівельну діяльність товариства розвернуло у місті Володимирі-Волинському та районі. До переліку замовників увійшла Зарічанська сільська рада   #04334809 . Капітальний ремонт опорного закладу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня” на вул. Шкільна, 40 в с. Суходоли виконувало ТзОВ «Волиньекобуд» з пропозицією 2 мільйони 392,0  тис.грн. Паралельно подало заявку товариство «Теодоліт», цінова пропозиція якого становила 2 мільйони 299, 9 тис. грн. Однак, тодішній голова Зарічанської сільської ради – Ігор Пальонка, цього до уваги не взяв, і кошти за ремонт школи освоїли смідинські будівельники.

Під час оголошення тендеру на капітальний ремонт спортивного майданчика Володимир-Волинської ЗОШ №2   #21739732  з очікуваною вартістю 649999,00 гривень, зареєструвалося  5 учасників, проте, ТзОВ «Волиньекобуд» вкотре стало переможцем, заявивши суму на одну гривню меншу, ніж ФОП Недбало.

Проводила вищезгадана будівельна фірма поточний ремонт огорожі Ладомирського кладовища, де замовником робіт виступило КП «Полігон»  #32598072 (544,0 тис. грн.)

Для повної картини, як проходять тендера за участі «Волиньекобуд», подаємо витяг з Prozorro. В тендерних закупівлях взяло участь 5 учасників, проте не зважаючи на те, що ТзОВ «ШОВ-БУД» подало кінцеву пропозицію 503 299,93 грн., переможцем визнано ТзОВ «Волиньекобуд» з пропозицією 544 031.64 грн. Виявляється, ТзОВ «ШОВ-БУД» не відповідає кваліфікаційним критеріям.  

Учасники:

 Окрім цього, до переліку замовників на будівельні роботи  втрапив відділ гуманітарної політики Володимир-Волинської РДА #02141704 ., який оголосив тендер на  капітальний ремонт Навчально-виховного комплексу “ЗОШ I ступеня- ДНЗ” с. Білин (дах) з орієнтованою вартістю 804 831,0 гривень.  І вкотре реєструється один учасник «Волиньекобуд», який автоматично стає переможцем та отримує за свої роботи більше 800 тисяч гривень.

Ще одним замовником робіт виступала  Зимнівська сільська рада #04334815 , де виконано будівельних робіт загальною сумою 18,8 мільйонів гривень. У закупівлях на капітальний ремонт ФАП села Зимне вартістю 862 тисячі гривень взяло участь три учасники, у тому числі «Промжитлобуд» з Володимира-Волинського.  Однак переможцем визнано «Волиньекобуд». А на капітальний ремонт ЗОШ в селі Зимне зареєстровано заявку єдиного учасника – ТзОВ «Волиньекобуд», якому з бюджету перепало близько 15 млн. грн. Однак на цьому відбудова зимнівських установ не завершилася, оскільки під час будівництва спортивних майданчиків з твердим покриттям  ЗОШ села Зимне та Льотниче  смідинське товариство отримало додатково майже 3 мільйони гривень.

Цьогоріч, ТзОВ «Волиньекобуд» вкотре продовжує «розбудовувати» Володимир-Волинський, примусово за вказівкою впливових покровителів, нав’язуючи свої послуги з капітальних ремонтів. Це стосується зокрема закладів охорони здоров’я.

Капітальний ремонт операційного блоку та хірургічного відділення КП “Володимир-Волинське ТМО” по вул. Павлова, 20 в м. Володимир-Волинський Володимир-Волинського району Волинської області (ДК 021:2015: 45453000-7 – Капітальний ремонт і реставрація), де з трьох учасників вкотре переможцем обрано ТзОВ «Волиньекобуд», позаяк пропозиції решти учасників навіть не розглядалися. Вартість робіт – 5 594 326.40 грн., остаточна вартість  4 197 382.76 грн.

 Виникає запитання до влади: чому приватні будівельники зі Старовижівщини так активно освоюють кошти бюджетів Володимирщини, а сплачують податки у Смідинську громаду? Невже на теренах міста та району немає будівельних фірм з кваліфікованими робітниками? А чи настільки завантажені об’єктами, щоб фірмочка з села родини  нардепа заробляє мільйони на капітальних ремонтах бюджетних установ?  

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини