“Український коровай-сузір’я” відбувся у Володимирі-Волинському

27.09.2021 | Новини

Переглядів: 31

Учора у Володимирі-Волинському відбувся чотирнадцятий фестиваль традиційної культури «Український коровай-сузір’я», у якому взяли участь 11 громад району.  

 У парку «Слав’янському» працювали етнографічні майданчики, фотозони, виставки старовинних вишитих рушників та подушок, композицій з природнього матеріалу, весільних світлин та старовинних знарядь праці, відбувалися майстер-класи, подбали організатори й про дітей, облаштувавши для них надувну гірку.

Крім того на ярмарку традиційної випічки можна було придбати продукцію виробників Волині, зокрема короваї, випечені дбайливими руками майстринь з з різних куточків області. Смаколиками та гарячим глінтвейном з домашнього вина частували гості зі Львова, і не тільки, іграшки, виготовлені руками народних умільців теж знайшли своїх поціновувачів, як і прикраси та інші товари.

На етномайданчиках творчі колективи демонстрували весільні обряди та радували гостей співами і танцями.

Чимало було на заході різноманітної медової продукції. Так, пасічник Сергій Андрійчук з Локач розповів виданню, що займається бджільництвом понад п’ятнадцять років. На фестиваль привіз настоянки прополісу, воскової молі, забрус, мед у сотах, медівка для домашнього використання, сувенірна продукція та інше. Реалізовує її, здебільшого, на ринках, ярмарках та фестивалях. Запевняє, уся медова продукція є лікувальною, а з вулика немає відходів.

  Оскільки з настанням осінньо-зимового періоду збільшується ризик вірусних захворювань, для профілактики радить вживати бджолиний пилок, який багатий мінералами, має протипухлинні, жовчогінні та сечогінні властивості, а ще він сприяє підвищенню гемоглобіну та зміцненню судин. Також не менш корисною є настоянка з воскової молі, її радить вживати для профілактики туберкульозу, крім того, вона відновлює тканини, сприяє загоєнню ран, виразок, уражень шкіри, лікує серцево-судинну систему, застосовується для профілактики захворювань гіпертонії, міокардитів, підвищує тонус серцевого м’яза, знижує артеріальний тиск та розріджує кров. Пан Сергій розповідає, що саме воскова міль є ходовим товаром. Не менш корисним є прополіс, який являється природнім антибіотиком. Загалом, уся медова продукція позитивно впливає на організм та зміцнює його.

  Новинку для нашого міста представив на заході Вадим Іляшенко з Заріччя, який вирощує мікрозелень (молоді паростки овочевих рослин і трав). Вона відрізняється від іншої городини тим, що швидше росте й має у п’ятнадцятеро разів більше поживних речовин. А вживання мікрозелені у їжу насичує її вітамінами, дає запас енергії та сприяє очищенню організму. Хлопець відкрив для себе цю справу нещодавно. Для того, аби започаткувати її, пройшов навчання і відкрив власну міні-ферму.

Головний спеціаліст гуманітарного відділу з питань культури Павлівської громади Олена Шумик поділилася з виданням враженнями від проведення фестивалю та розповіла про культурну діяльність громади.

-Цьогорічний фестиваль є першим масштабним заходом на території Володимир-Волинської ОТГ після її об’єднання, у якому бере участь і наша Павлівська громада. Торік через карантинні обмеження ми робили це онлайн. – Тому дуже радує те, що нині можемо представити свою творчість, крім того, участь у ньому є чудовою можливістю для нових знайомств, спілкування, запозичення репертуарів. Хотілося б, щоб і надалі так було, – говорить пані Олена.

У 2019-му році  громада підписала меморандум про міжнародну співпрацю з польськими партнерами гміни Войславіце, домовившись про налагодження відносин у галузях місцевого самоврядування, культури і мистецтва, туризму, освіти, тощо. Саме з культурного обміну розпочався візит до Польщі, в рамках якого її представники взяли участь у відкритті «Будинку трьох культур».

-Попри те, що наш адмністративний центр немає закладу культури, нам вдалося об’єднати усі клубні заклади разом з бібліотекою. Окрім того, наш народний аматорськи фольклорно-етнографічний колектив «Берегиня» БК села Жашковичі пройшов атестацію і підтвердив своє звання. Дуже тішимося, що до нас приєдналися й інші творчі колективи, зокрема чоловічий гурт з Лукович «Хортиця». Здебільшого учасниками народної творчості є жінки, тому чоловічі голоси розбавили це пісенне розмаїття. Надалі будемо працювати і розвивати нашу культуру.

Родзинкою свята став відомий фольклорний колектив «Лісапетний батальйон», який запалив глядачів веселими піснями та жартами від керівниці та солістки колективу Наталії Фаліон.

Варто зазначити, людей на свято завітало багато. Цьому сприяли й погодні умови. Офіційна частина фестивалю завершилася о 17 годині, але народ не поспішав розходитися, адже крім концертної програми, люди продовжували веселитися та смакувати різноманітними гастрономічними стравами від торгівельних точок міста та району, а також у кожному наметі господині частували усіх охочих домашніми стравами. Тож можна сміливо сказати, що свято вдалося на славу.

 
Новини інших ЗМІ
Випадкові новини